Ürək xəstəliyindən ölənlərin 30%-i bu məhsulla bağlı olub




Ürək-damar xəstəliklərindən ölüm hallarının 30%-ə qədəri duzun normadan artıq qəbulu ilə bağlıdır. 

Qaynarinfo bu barədə "Healthday" portalına istinadən xəbər verir.

ABŞ alimləri 40-79 yaş arası 64 min xəstənin məlumatlarını təhlil ediblər. Məlumat 2002-2009-cu illərdə toplanıb. Duzdan orta natrium qəbulu gündə 4,5 qram olub. Bununla belə, 80% tövsiyə olunan 2,3 qram/gün dozasını keçib.


13,8 illik müşahidələr zamanı ümumilikdə 17,8 min ölüm qeydə alınıb. Bunun təxminən 6 mini ölüm ürək-damar xəstəlikləri səbəbindən baş verib. Daha çox duz qəbulu ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini artırıb, lakin xərçəng riskinə təsir etməyib. Həddindən artıq natrium xüsusilə aztəminatlı insanlar üçün zərərlidir.

Əvvəllər alimlər aşkar etmişdilər ki, ürək-damar xəstəlikləri riski yüksək olan insanlarda yumurta yemək xolesterinin səviyyəsini artırmır. Buna görə də insanların çoxu bu əlverişli protein və vitamin mənbəyinin qəbulunu məhdudlaşdırmağa ehtiyac duymur. Bununla belə, pəhrizinizi dəyişdirməzdən əvvəl, həkiminizlə məsləhətləşmək daha yaxşıdır və yumurta yeməklərini tez-tez yağ və donuz ilə əlavə etməməlisiniz.

Tarix: 31-03-2024, 18:05
Xəbəri paylaş





Xəbər lenti

{sape_links}{sape_article}