"Bəzi yerlərdə yumurtadan kəsilmiş, əti bərk olan toyuqlar "kənd toyuğu" adı altında satışa çıxarılır"

"Bəzi yerlərdə yumurtadan kəsilmiş, əti bərk olan toyuqlar "kənd toyuğu" adı altında satışa çıxarılır"
Toyuq sağlam qidalanmada mühüm rol oynasa da, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, toyuq əti həmişə faydalı olmaya bilər. Məsələn; elm adamları belə bir nəticəyə gəldilər ki, qırmızı ət kimi toyuq yemək "pis" xolesterinin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Və bu, öz növbəsində, ürək-damar sisteminə zərər verə bilər. Bu tədqiqatı etibarlı hesab etmək olar. Çiy toyuq əti “campylobacter” bakteriyası və bəzən Salmonella və “Clostridium perfringens” bakteriyası ilə çirklənə bilər ki, bu da qida zəhərlənməsinə səbəb olur.
Bəzi istehsalçılar, insan orqanizminə də zərər verə biləcək bakterial infeksiyaların qarşısını almaq üçün fabrikdə yetişdirilən quş əti antibiotikləri ilə qidalandırırlar. Amma toyuq dərisinin zərəri hələ də müzakirə mövzusudur. Bəzi qidalanma mütəxəssisləri, tərkibindəki yağın zərərli olmadığına inanırlar. Çünki o, doymamışlar kateqoriyasına aiddir və nəticə hazırlanma üsulundan asılıdır.

Fabrikdə yetişdirilən toyuqların qəfəslərdə böyüdüldüyünə dair ümumi bir inanc var. Belə ki, yumurtlayan toyuqlar qəfəslərdə yaşayır. Ət üçün nəzərdə tutulmuş toyuqlar isə daha rahat şəraitdə yaşayır. Toyuq ətinin zərər və ya fayda verəcəyi bir sıra amillərdən asılıdır.

Seçərkən və sonra saxlayarkən heç nəyi qaçırmamaq üçün bu qaydalardan istifadə edin:

Ətin kəskin bir qoxusu olmamalıdır.
Bütün səth hamar, parlaq olmalıdır, rəng qüsurları olmamalıdır.
Paketlər sərin olmalı və yırtıq, deşilmə, cırıq və ya əskik etiketlərdən təmizlənməlidir.
Harada quş əti alsanız, onu yalnız soyuducudan götürün.
Evə getmək bir saatdan çox çəkəcəksə, toyuq ətini buz ilə bir konteynerə yığın.
İstifadə müddətini diqqətlə yoxlayın.
Qablaşdırılmış təzə quş əti soyuducuda +1...+3 ℃ temperaturda iki gündən çox olmayaraq saxlanıla bilər.
Heç vaxt təzə quş ətini otaq temperaturunda, xüsusən yayda avtomobildə qoymayın. Evə gətirən kimi soyuducuya qoyun.
Çiy toyuq ətini bişmiş qidalardan ayrı saxlayın və çiy ət şirələrinin digər qidalarla təmas etməməsinə çalışın.
Əgər növbəti bir neçə gündə toyuq ətini bişirməyi planlaşdırmırsınızsa, onu folqa və ya vakuumla möhürlənmiş torbalarda havası çıxarılaraq dondurun.
Azərbaycanda toyuq əti daha əlçatan qida hesab olunur. Əksər evlərdə toyuq ətindən istifadə edilir.

Bəs Azərbaycana toyuq əti haradan gətirilir?
Bazarın vəziyyəti necədir?
“Azad İstehlakçılar” Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov Bizimyol.info xəbər portalına açıqlamasında bildirib ki, Azərbaycan özünü toyuq məhsullarıyla təmin etmək səviyyəsindədir. Bu sahə kifayət qədər inkişaf edib.

Eyyub Hüseynovun fikrincə, bu sahədə də problemlər yaşanır və istehlakçı hüquqlarının pozulması baş verir.

“Bəzi mağazalarda “kənd toyuğu” adı altında yumurtadan kəsilmiş, əti çox bərk olan və broyler şəraitində yetişdirilən toyuqların 3-ü 10 manata bazara çıxarılır. Dövlət orqanları bu sahədə ciddi iş aparmalıdır. Bu kimi təsadüfi yerlərdə “kənd toyuğu” adı altında yanıldıcı satış məsələlərinə son qoyulmalıdır. Bu kimi problemlər yaşanır və əhali bilməlidir ki, yumurtalıq toyuqlar müəyyən yaşdan sonra yumurtadan kəsilir və ətləri həddən artıq bərk olur. Bu toyuqlar broyler şəraitində yetişir. Lakin broylerçilər bunları əslində dönərxanalara verməlidir və s. Bəzən işbazlar oradan alaraq, aparıb “kənd toyuğu” adı altında satırlar.”-deyə Eyyub Hüseynov vurğulayıb.
Tarix: 10-05-2024, 22:13
Xəbəri paylaş





Xəbər lenti

{sape_links}{sape_article}