Hansı yağlar sağlamlığa zərərlidir?

Hansı yağlar sağlamlığa zərərlidir?
Emal edilmiş yağlar sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bütün ev aşpazlarını çaşdıran sadə sual, yemək hazırlayarkən hansı yağdan istifadə etməyinizdir. Seçimlər sonsuz görünür - zeytun yağı, qarğıdalı yağı, kokos yağı və daha çoxları var.
 
Moderator.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bir çox həkimlər sağlamlığa kömək edən doymamış yağlarla zəngin olan toxum yağlarından istifadə etməyi tövsiyə edir.
 
Zeytun yağı və avokado yağı bir çox sağlamlıq mütəxəssisi tərəfindən tövsiyə olunur. Diyetisyenler xəstələrə onları yalnız sağlam doymamış yağlar üçün deyil, həm də zeytun yağı və avokado yağı digər yağlardan daha az emal edildiyi üçün istifadə etməyi məsləhət görür.
 
Zeytun yağından fərqli olaraq, toxum yağları adətən daha yüksək emal olunur. Onların istehsalında tez-tez yüksək temperatur və kimyəvi həlledicilərdən istifadə olunur.
 
Kardioloq və Tufts Universitetinin qidalanma və tibb kafedrasının professoru Dr. Dariush Mozaffarian'a görə, əlavə təmiz zeytun yağı və ya "soyuq sıxılmış" və ya "təmizlənməmiş" etiketli yağlar kimi daha az işlənmiş yağların seçilməsi daha çox sağlamlıq üçün faydalıdır.
 
Araşdırmalar göstərdi ki, iltihabı azaldır və bəzi xərçəng növlərinin riskini azalda bilər.
 
Qeyd edilir ki, hansı yağdan istifadə edirsinizsə, onu yandırmamağa diqqət edin. Bu baş verərsə, bu barədə biləcəksiniz. Yağ tüstülənməyə başlayacaq. Yağ pisləşəcək, bəzi faydalı xüsusiyyətlərini itirəcək və dadsız olacaq.
 
Avokado yağı yüksək tüstülənmə nöqtəsinə malikdir və onu yüksək istilikdə bişirmək üçün uyğun edir. Zeytun yağının daha az tüstülənmə nöqtəsi var, deyir. Kərə yağı günəş işığından uzaq tutun, çünki günəş işığı onun parçalanmasına səbəb ola bilər.

Tarix: 1-02-2024, 09:09
Xəbəri paylaş





Xəbər lenti

{sape_links}{sape_article}